Mijn Verhalen

Een waar gebeurd verhaal uit 1960


Op de Wilhelmina, der Staat, werkte een Daagstieger, afdelingsopzichter, die nogal “”gruetsch”” was en zichzelf de bestgeklede opzichter vond van Der Staat.

Op een goede dag verscheen hij ’s morgens in de opzichterskamer met een spiksplinternieuwe hoed op. Na een opmerking van een collega over die hoed vertelde hij dat hij die hoed, maat 58, bij de firma Busch in Heerlen voor 40 gulden had gekocht en er zelfs zijn naam had laten inzetten.

Zijn collega’s wilden hem een poets bakken, legden 40 gulden bij elkaar en stuurden een van hen ’s avonds naar de firma Busch om een identieke hoed, compleet met naam, maar dan twee maten groter en de aanduiding maat 58 te gaan kopen.

’s Anderdaags ’s morgens kwam de opzichter weer met zijn hoed en kreeg van zijn collega’s weer complimenten over zijn hoofddeksel. Zogauw hij echter naar het badlokaal was werd de hoed verwisseld.

Na de Schicht en het kantoorwerk zette de opzichter zijn hoed op die hem natuurlijk tot over zijn oren zakte. Zijn collega’s adviseerden hem om stroken krantenpapier in de rand van de hoed te leggen, met de opmerking dat als je in een warme afdeling werkte je hoofd kon gaan krimpen.
Zo gezegd, zo gedaan. De hoed paste weer perfect.

De volgende dag kwam hij weer op zijn werk legde zijn hoed in de garderobe en ging weer ondergronds. Zijn makkers verwisselden de hoed weer, maar deden de ring van krantenpapier in de oorspronkelijke hoed.

Na de Schicht zette de opzichter zijn hoed weer op en constateerde dat zijn hoed helemaal niet meer paste en hem nu veel te klein was geworden.

Tot groot vermaak van de hele opzichterskamer heeft die pantomime enkele dagen geduurd zonder dat de best geklede opzichter van Der Staat in de gaten had wat ze met hem hadden aangevangen.
Voor 40 gulden hadden die mannen dagenlang plezier gehad tijdens hun zware werk.

Schrijver Hub Beckers
De Staatsmijn Wilhelmina, had natuurlijk ook een harmonie. De Harmonie, had veren pluimen op hun petjes, daar waren ze aan te herkennen. Een goed korps. Ik heb nu een krantenknipsel gekregen en het zou mooi zijn als ik er wat foto's van kreeg. Ze staan in mijn geheugen gegrift. Het was imposant als de harmonie door de straten van Terwinselen liep.

Dus als je nog wat vind over deze fantastische harmonie. stuur het me. Overigens de muziek bij de fotoserie
MijnDorp is de Harmonie.

Gekregen van Tom Block

Bijgevoegde foto en tekst stond in het blad Steenkool van november 1953 (nummer 11 - 8e jaargang.
 
De kop van het artikel: Afgestuurde O.V.S.-ers van de Staatsmijnen gingen op 1 oktober j.l. ondergronds aan de slag. Deze foto 3 Staatsmijn Wilhelmina.
 

Verder staan er in het blad de jubilarissen van de Wilhelmina - december 1953:
nr. 5: 40 jaar: Beckers J.J. Parallelstraat 76 Terwinselen, werkmeester; 18 dec.
25 jaar:
nr. 21: H. v.d. Zee, Rukkerweg 255 Terwinselen, houwer; 1 dec.
nr. 27: G. Schrijvers, Eys 131, Eys, 1e seingever aan de hoofdschacht; 3 dec.
nr. 49: V.J. Decortis. Potgieterstr. 6 Heerlen, lasser; 17 dec.
nr. 61: A. Bindels, Overeys 105 Eys, voorman laboratorium, 18 dec.


Webdesign Vivi├źnne Crutzen