2022

EUREGIONALE KOEMPELMIDDAG

Persbericht aankondiging 16 oktober 2022
 
EUREGIONALE ‘KOEMPELMIDDAG’ t.g.v. 40 JAAR LANDGRAAF
VOOR OUD MIJNWERKERS EN ANDERE BEZOEKERS UIT ONZE GRENSREGIO’S
 
ZONDAG 16 OKTOBER 2022 VAN 12.00 – 17.00 UUR
SPORT- EN EVENEMENTENHAL STRIJTHAGEN
HOFSTRAAT 5, 6372XG LANDGRAAF
 
Op deze zondag organiseert stichting HEERLYCKheyt Schaesberg een Euregionaal Koempeltreffen in Sport- en Evenementenhal Strijthagen in Landgraaf t.g.v. 40 jaar Landgraaf. Oud mijnwerkers en hun naasten uit de voormalige Nederlandse, Duitse en Belgische mijnregio ontmoeten elkaar daar in  een aantrekkelijk programma tussen 12.00 en 17.00 uur. Een programma dat ook (gratis) toegankelijk is voor de inwoners van Landgraaf en daarbuiten.
 
In de hal, gelegen op het voormalige mijnterrein van de ONII mijn van Schaesberg, presenteren de deelnemers (organisaties en personen die op veel manieren het mijnverleden een warm hart toedragen en uitdragen) zich aan elkaar, maar ook aan de bezoekers. Daarnaast is er een fototentoonstelling (Wilhelmina en ONII in z/w) met prachtige zwart / wit foto’s van de voormalige staatsmijn Wilhelmina en de ONII mijn.
 
E.e.a. wordt opgeluisterd door de Dreiländer Steirische Harmonica Club uit Landgraaf (12.45 – 13.30 uur) en zanger Jack Vinders uit Kerkrade met enkele mooie liedjes uit zijn rijke repertoire (15.00 – 15.45 uur).
 
Deze Koempelmiddag maakt deel uit van een weekend waarin het mijnverleden van Schaesberg / Landgraaf centraal staat. Op zaterdagavond 15 oktober brengt Henk Steijvers samen met fanfare Eendracht liedjes van Carboon ten gehore in het Cultuurhuis. Op zondag 16 oktober is er voorafgaand aan het Koempeltreffen om 11.00 uur een Koempelmis in de Petrus en Pauluskerk van Schaesberg waarin de omgekomen oud mijnwerkers van de Domaniale mijn uit Kerkrade worden herdacht.
 
Sport en Evenementenhal Strijthagen is gelegen aan de Hofstraat 5, 6372 XC in Landgraaf. Er is voldoende parkeergelegenheid rondom de accommodatie en horeca / catering voor de inwendige mens. We hopen velen van u te mogen ontmoeten op 16 oktober, en zoals gezegd is de toegang gratis.
 
Stichting HEERLYCKheyt Schaesberg
 
Meer informatie over dit evenement bij de voorzitter van de Stichting HEERLYCKheyt Schaesberg: Twan Brouns, tel. 06-22967809 of e-mail:
twabro@planet.nl
https://www.heerlyckheytschaesberg.nl/
https://www.facebook.com/heerlijkheidschaesberg/

Nieuwe pagina

Ik heb er een pagina bij gemaakt. Ik ben mijn videobanden aan het digitaliseren en kom dus heel wat tegen. Op de site staan nu, het 40 jarig huwelijksfeest van mijn ouders in 1988 2 films en het 50 jarig huwelijksfeest van de familie Savelsbergh in 1989 die woonde op de Dr. Nolenstraat nummer 11. Voorzien van het verhaal hoe een en ander tot stand kwam. Op de site van mijn familie vind je nog andere films en op de site van waar ik nu woon staan ook nog films

De bewoners van Terwinselen

De Bewoners van Terwinselen waren dat gewoon mensen die er toevallig kwamen, of zat daar meer achter. Natuurlijk er was de Staatsmijn Wilhelmina en die had mensen nodig, maar niet iedereen werkte in de mijn, je had ook de middenstand, de mensen die voor het brood en de groenten zorgden, en vergeet niet de melkboer. Voor ons was dat Werner Hollands. Die eerst met het paard en wagen langs kwam en daarna met een auto.

Werner was getrouwd met Mia Vonken. Naast bakker Habets woonde ook nog een Vonken, familie? Ik weet het niet. Nu was ik eens gaan zoeken op Delpher.nl of ik iets kon vinden van het echtpaar Hollands-Vonken en jawel hoor 21 mei 1964 overlijd Anna Maria Mommers weduwe van Stephan Hubert Vonken. Ze woonden op de Woensdagstraat 20 op de Molenberg de Witte Wijk, daar woon ik ook. Het gezin had 7 kinderen. Enkele bekenden namen zitten in dat gezin, respectievelijk echtgenoot of echtgenote zo komt er in voor Vonken-Haan Vonken Steinbusch, Eusen-Vonken, allemaal bekende namen op Terwinselen. En dat is nu het interessante aan stamboom onderzoek. Want ik zeg altijd, het is geen toeval dat mensen bij elkaar wonen. Pak nu mijn familie. Mijn Oma woonde op Terwinselen, Tante Maria en Tante Bertha. In de Maarstraat had je de familie Egges daar woonde er 2 van, maar de familie Braakman was familie van de familie Egges en de familie Vallinga was van de zelfde kerkgemeenschap, de familie Verpoort ook 2 families, de familie Crombach ook 2, de familie Til ook 2 en daar komt nog bij dat de familie Ramakers van het bergje daar ook weer familie van was. De familie Ederveen, daar had je er 3 van op Terwinselen, de Familie Savelsbergh ook 3.

Opa Crutzen heeft eerste op de Heilust gewoond in de Heiluststraat en de Kampstraat, hij kwam uit Vaals, maar ook niet alleen, zijn broer Egidius woonde op Spekholzerheide. Mijn Opa was Meester Houwer op de Wilhelmina iets korter bij de Mijn wonen was wel gemakkelijker. Blijkbaar hadden ze een hoog aanzien dat ze een stukje grond konden kopen in de Tunnelweg kort bij de kerk. Waar je niet zo maar kon kopen, aan de andere kan lagen dan wel de mijnwerkershuizen, maar blijkbaar was dat wat mijn opa deed dat wat tussen opzichter en mijnwerker in was. Maar het kan ook zijn dat ze geërfd hadden, want in 1922 was zijn vader overleden en die had een huis op de Bosstraat in Vaals. Op dat lapje grond in de Tunnelweg bouwden ze in 1923-1924 een huis. Toen mijn Opa een mijn ongeluk kreeg en hij niet mer kon werken, begon mijn oma daar een kruidenierswinkel de VIVO winkel. Mijn Oma bepaalde alles. De Kerk en De school waren in 1920 gebouwd. Daar waar nu de dr.Nolenstraat is was hij een steenfabriek begonnen om de kerk te kunnen bouwen. Pastoor Spierts kwam dan ook bij mijn Oma en Opa of ze de stenen bij hem wilde kopen, mijn Oma Vroeg wat ze dan moesten kosten, de pastoor gaf zijn prijs, te duur zei mijn oma en ze kocht de stenen ergens anders. Daar werd ze natuurlijk voor gestraft. Want ze kon een stukje land dat aan de achterkant van het huis lag niet kopen, daar is drogist Spierts gekomen een neef van de pastoor. Had mijn Oma nu wel de stenen van de pastoor gekocht, dan had Terwinselen een ander aanzien gehad. Aan het huis van mijn oma is nog steeds te zien dat ze een andere veldbrandsteen heeft dan de buren.

Straatmarkt en Kerk

De 46 straatmarkt was dan toch eindelijk doorgegaan. 2 Jaar was hij niet doorgegaan vanwege Covid19. Nu moet ik wel zeggen dat er weinig te zien was van oude ambachten, of het verkopen van tweedehands spullen. Ik ben helemaal rondgereden en wat foto's gemaakt.In de gerenoveerde Kerk kwam ik Mevr. Senden tegen en daarna Theo Huet uit de Caumerstraat. Twee druppels water zijn vader. Goed gesprek gehad over vroeger en nu. Ik heb wat foto's gemaak van de Gerenoveerde Kerk en die kun je natuurlijk vinden onder het hoofdstuk De Kerk

Gastenboek lag er uit

Het gastenboek lag er uit zag ik maar tijd het het weer. Hoogst waarschijnlijk is het ontstaan doordat ik de site in een beveiligde modus heb gezet. Dus heb ik weer even moeten zoeken naar een stack die het deed. Mochten er nog problemen zijn laat het me even weten. Stuur me dan een mail.