Nieuws

2022

Nieuwe pagina

Ik heb er een pagina bij gemaakt. Ik ben mijn videobanden aan het digitaliseren en kom dus heel wat tegen. Op de site staan nu, het 40 jarig huwelijksfeest van mijn ouders in 1988 2 films en het 50 jarig huwelijksfeest van de familie Savelsbergh in 1989 die woonde op de Dr. Nolenstraat nummer 11. Voorzien van het verhaal hoe een en ander tot stand kwam. Op de site van mijn familie vind je nog andere films en op de site van waar ik nu woon staan ook nog films

De bewoners van Terwinselen

De Bewoners van Terwinselen waren dat gewoon mensen die er toevallig kwamen, of zat daar meer achter. Natuurlijk er was de Staatsmijn Wilhelmina en die had mensen nodig, maar niet iedereen werkte in de mijn, je had ook de middenstand, de mensen die voor het brood en de groenten zorgden, en vergeet niet de melkboer. Voor ons was dat Werner Hollands. Die eerst met het paard en wagen langs kwam en daarna met een auto.

Werner was getrouwd met Mia Vonken. Naast bakker Habets woonde ook nog een Vonken, familie? Ik weet het niet. Nu was ik eens gaan zoeken op Delpher.nl of ik iets kon vinden van het echtpaar Hollands-Vonken en jawel hoor 21 mei 1964 overlijd Anna Maria Mommers weduwe van Stephan Hubert Vonken. Ze woonden op de Woensdagstraat 20 op de Molenberg de Witte Wijk, daar woon ik ook. Het gezin had 7 kinderen. Enkele bekenden namen zitten in dat gezin, respectievelijk echtgenoot of echtgenote zo komt er in voor Vonken-Haan Vonken Steinbusch, Eusen-Vonken, allemaal bekende namen op Terwinselen. En dat is nu het interessante aan stamboom onderzoek. Want ik zeg altijd, het is geen toeval dat mensen bij elkaar wonen. Pak nu mijn familie. Mijn Oma woonde op Terwinselen, Tante Maria en Tante Bertha. In de Maarstraat had je de familie Egges daar woonde er 2 van, maar de familie Braakman was familie van de familie Egges en de familie Vallinga was van de zelfde kerkgemeenschap, de familie Verpoort ook 2 families, de familie Crombach ook 2, de familie Til ook 2 en daar komt nog bij dat de familie Ramakers van het bergje daar ook weer familie van was. De familie Ederveen, daar had je er 3 van op Terwinselen, de Familie Savelsbergh ook 3.

Opa Crutzen heeft eerste op de Heilust gewoond in de Heiluststraat en de Kampstraat, hij kwam uit Vaals, maar ook niet alleen, zijn broer Egidius woonde op Spekholzerheide. Mijn Opa was Meester Houwer op de Wilhelmina iets korter bij de Mijn wonen was wel gemakkelijker. Blijkbaar hadden ze een hoog aanzien dat ze een stukje grond konden kopen in de Tunnelweg kort bij de kerk. Waar je niet zo maar kon kopen, aan de andere kan lagen dan wel de mijnwerkershuizen, maar blijkbaar was dat wat mijn opa deed dat wat tussen opzichter en mijnwerker in was. Maar het kan ook zijn dat ze geërfd hadden, want in 1922 was zijn vader overleden en die had een huis op de Bosstraat in Vaals. Op dat lapje grond in de Tunnelweg bouwden ze in 1923-1924 een huis. Toen mijn Opa een mijn ongeluk kreeg en hij niet mer kon werken, begon mijn oma daar een kruidenierswinkel de VIVO winkel. Mijn Oma bepaalde alles. De Kerk en De school waren in 1920 gebouwd. Daar waar nu de dr.Nolenstraat is was hij een steenfabriek begonnen om de kerk te kunnen bouwen. Pastoor Spierts kwam dan ook bij mijn Oma en Opa of ze de stenen bij hem wilde kopen, mijn Oma Vroeg wat ze dan moesten kosten, de pastoor gaf zijn prijs, te duur zei mijn oma en ze kocht de stenen ergens anders. Daar werd ze natuurlijk voor gestraft. Want ze kon een stukje land dat aan de achterkant van het huis lag niet kopen, daar is drogist Spierts gekomen een neef van de pastoor. Had mijn Oma nu wel de stenen van de pastoor gekocht, dan had Terwinselen een ander aanzien gehad. Aan het huis van mijn oma is nog steeds te zien dat ze een andere veldbrandsteen heeft dan de buren.

Straatmarkt en Kerk

De 46 straatmarkt was dan toch eindelijk doorgegaan. 2 Jaar was hij niet doorgegaan vanwege Covid19. Nu moet ik wel zeggen dat er weinig te zien was van oude ambachten, of het verkopen van tweedehands spullen. Ik ben helemaal rondgereden en wat foto's gemaakt.In de gerenoveerde Kerk kwam ik Mevr. Senden tegen en daarna Theo Huet uit de Caumerstraat. Twee druppels water zijn vader. Goed gesprek gehad over vroeger en nu. Ik heb wat foto's gemaak van de Gerenoveerde Kerk en die kun je natuurlijk vinden onder het hoofdstuk De Kerk

Webdesign Viviƫnne Crutzen